Sayfalar

22 Şubat 2007 Perşembe

HUANCHACO

Ne acayip isim ama degilmi? O kadar ispanyolcama ragmen hala karistiriyorum . Haritada bulmak bile biraz zor . Peru'nun ikinci en buyuk sehri Trujillo'ya 14 km mesafede minnacik bir kasaba .
Evelki gece Lima'dan yola ciktim . Trujillo otobusle sadece 8 saat , ustelik Panamerikan karayolundan gidildigi icin rahat da bir yolculuk oldu . Zaten ben ki 52 saat bilfiil otobus yolculugu yapmis insanim , artik oyle 8-12-24 saatler cerez kivaminda geliyor .
Trujillo'da gercekten kalmak istemedim . Baska bir buyuk , kalabalik , gurultulu Peru sehri . O yuzden direk buraya geldim , tam deniz kenarinda ucuz ve cok hos bir hostel buldum . Ve de yolculugun en guzel surpriziyle karsilastim . Belki hatirlarsiniz , Sucre'de bana siirler okuyan Isvicreli Beat . Ben iceri girdigimde resepsiyonda oturuyordu . Benden yarim saat once gelmis . Cok sevindik . Hemen hemen 3 aydan sonra tanidik birini bulmak cok iyi geldi .
Burada en az bir hafta kadar kalacagim . Ucuz , guzel,Pasifik ayaklarimizin altinda...Ama akliniza o guzel , sakin okyanuslar gelmesin . Devamli ruzgar var ve dalgalar inanilmaz buyuk . Buyugu soyle aciklayayim : Yuzmek neredeyse imkansiz , suya girip cikmak ayri bir yetenek meselesi . O yuzden de dunyanin en iyi dalga sorfu mekanlarindan biri . Daha dun gecen yilin dunya sampiyonuyla tanistim .
Suyu ne kadar sevdigimi beni taniyanlar bilir . Kucukken yazlikta firtina ciktiginda dalgalarla oynamak icin denize kosardik . Rafting rehberligim bile var . Ama burasi tamamen ayri bir dunya . Su gercekten tehlikeli , dalgalar o kadar guclu ki sizi firlatip ativeriyor . Tabii bu beni ne kadar etkiledi ? HIIICCCC....Gelir gelmez suya kostum , o da beni firlativerdi . Ama bugun isin inceliklerini kapmaya basladim bile . En onemli kural : Panik yok . Cunku su bir yerde yarim metre derinken , otuz santim otede boyu gecebiliyor . Tek adimda suyun altinda kalabiliyorsunuz . Ama en tehlikelisi kopekbaliklari....Daha dun....Yok yok , yalan soyleyemeyecegim , burada kopekbaligi falan yok , Humboldt soguk su akintisi yuzunden pek buralara yaklasmiyorlar . Asil tehlike kayalar . Suyun dibini gormek mumkun degil ve daha bugun epey derinde dalgalarla oynasirken dizimi carptim . Ne kadar keskin olduklarini ancak sudan ciktigimda arkadaslarimin 'Arzu,dizin!'dediklerinde farkettim . Dikis lazim degil ama fena iz kalacak . Boylece bir karar aldim : Madem yuzmek zor , ben de sorf yaparim . En iyi dalgalar gun dogusu ve batisinda . Bugun aksamustu ben de sorfumu yuklenip bu isi ogrenmeye niyetliyim . Beat da gelecek ama onun bu ise hic niyeti yok , sadece benim duserken fotograflarimi cekmek istiyormus . Epey cekecegi kesin . Bu sorf isi denge meselesi ve ben duz yolda yuruyemeyen bir sakarim . Hani belki gizli bir yetenegim vardir da ortaya cikar diye ummaktan baska care yok .
Bu gece -kendimi oldurmeden sahilden donebilirsem- hostelimizde oda arkadaslarimla yemek yapmaya karar verdik.Sabah erkenden yerel pazara gidip baliklarimizi , salata malzemelerimizi aldik . Balik cok ucuzdu , yaklasik 2ser kiloluk iki kocaman taze okyanus baligi sadece 2 lira . Bakalim okyanus baligi (Adini unuttum )bugulamasi nasil olacak . Iyi olmak zorunda , herkes benim ascilik yeteneklerime guveniyor :))
Arkeolojik kalintilar baska gune kaldi . Yarin gidip hep birlikte buradaki ilkokulun duvarlarini boyayacagiz . Arada ise yarar seyler de yapmak lazim , degil mi?
Bana okyanusta sans dileyin...

2 yorum:

New York Muhtari dedi ki...

her yazini okudugumda "keske.." diye baslayan cumleler kurdugumu farkettim Arzu. Su an senin yaptiklarini yapabilmeyi ne kadar isterdim...

Ne guzel yerel halka arada bir yardim edebiliyor olmaniz :-))

Umarim balik ziyafetiniz super olmustur.

Adsız dedi ki...

arzu seni tebrik ediyorum..bütün yazılarını okudum ve de okuttum..