Sayfalar

9 Ağustos 2009 Pazar

Yitik Masumiyet, Somaly Mam


Turlara aynen devam, dur durak demeden..Dün, arka arkaya iki tane haftalık tur yaptıktan sonra eve geldim..Evde olduğumu, sabah erken kalkmamın gerekmediğini bile algılamak epey zamanımı aldı..Çamaşırları yıkamak, televizyon seyretmek bile ayrı keyif evde..

Bugün yine kitaplara devam edeceğim. Okuduktan hemen sonra yazmak lazım ama birçoğu için ne yazık ki öyle yapamayacağım..Yine de bu seferki kitap yepyeni. Geçen hafta aldım, alıralmaz da bitiriverdim. Zaten Temmuz 2009 baskısı..

Kitabın adı Yitik Masumiyet, yazarı Somaly Mam, basan da Bilge Kültür Sanat Yayınevi. Benim kitabı alma sebebim üstünde “ 21 Dile Çevrilen Uluslararası Bestseller” yazması değil, kitabın Kamboçya'daki Seks Köleleri üzerine benim gördüğüm türkçede basılan ilk kitap olmasıydı. Oralardaki seks trafiği üzerine çok şey okudum ama bunu da bir alıp okuyayım dedim.

Bu kitap asla edebi bir eser değil, sanatsal bir roman ya da hikaye okumayı bekleyenlere göre ise hiç değil..Yazarı olan Somaly Mam eski bir genelev çalışanı..Çok küçük yaşta tecavüze uğradıktan sonra geneleve satılmış, bir şekilde ayakta almayı becererek şu anda Kamboçya ve çevre ülkelerdeki seks ticaretinde çalıştırılan kadın ve çocuklara yardım etmeye çalışan bir örgüt kurmuş. Kitabın dili çok sade, abartılar, süslemeler yok. Hatta en korkunç ayrıntılar bile aynı, sakin üslupla yazılmış. Bu, insanı daha da çok etkiliyor aslında. O çocukların başına neler geldiğini ve hala da birçoğunun içinde yaşadığı cehennemi o kadar sade anlatmış ki, okurken bunların bir hayal dünyasında değil, burada, yaşadığımız dünyada olduğunu ve tamamen gerçek olduklarını daha iyi anlıyorsunuz.

Kitapta “ Sevişmek, yatmak, seks yapmak, birlikte olmak, öpüşmek, okşamak” gibi cinsel eylem içeren kelimeler yok. Onun yerine tek bir kelime var “Tecavüz”..Adamın karısıyla ya da başka biriyle birlikte olma eylemini anlatan tek kelime bu. Çünkü olan sadece bu..Normal ilişkilerden sözetmek mümkün değil.

Kendi hayatını anlatırken de son derece dürüst..Başına gelenleri, yaptıkları ve yapmadıklarını aynı sade üslupla, süslemeden özetlemiş..

Bu aslında çok basılması için yazılmış bir kitap değil. Bir yardım çığlığı..Yardıma ihtiyaçları olduğu özellikle son bölümlerde apaçık. Tabii, kitabın satması da bir gelir kaynağı öbür yandan..

Bu kitabı okumak için Kamboçya'ya gitmek gerekmez. Hemen gözümüzün önünde olanların da farkına varmamızı, dünkü gazetenin üçüncü sayfasındaki, tacirlerin elinden kurtarılan Ukraynalı kızın neler yaşadığını düşünmemizi sağlar belki.

O kadar iki yüzlüyüz ki..Etrafımız kendi karısının, kızının kafasını kapattırıp, “İş için” Tayland'a giden adamlarla dolu. İşte bu adamlar asıl o kadıncıkların müşterileri. Bir çok erkek bunu yapıyor..Köşedeki bakkal, bankanın müdürü ya da arkadaşlarınız. Ben turizm işindeyim, Uzakdoğu ülkelerine neden hiç bayan rehberler gitmez sanıyorsunuz?

Bence daha önce bu konuyla ilgili birşey okumadıysanız bu kitabı okuyun. Sonra da bir etrafınıza bakın ve düşünün: Türkiye'de çalışan o gencecik Rus kızlar buraya nasıl düşüyor diye..


Somaly Mam'ın kurduğu AFESİP sayfası:


http://www.afesip.org/


Türkiye'de seks trafiği üzerine bir belgesel (İngilizce)


http://www.youtube.com/watch?v=EFGxb1U7E2I


Ve bizde neler oluyor..


http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=12241045&tarih=2009-08-08


1 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu kitabı geçen hafta okudum ve halen etkisi halindeyim. Seks köleliliğinin yaşı artık 5-6'ya inmiş durumda.Uzakdoğu'da birçok erkek, bakire birisiyle seks yapınca AIDS ve birçok hastalıktan kurtulacaklarına inandıkları için özellikle bu küçük yaştaki çocukları tercih ediyor. Bu küçüçük çocuklar sadece tecavüz, dayak ve işkence çekmekle kalmıyor ayrıca başta HIV olmak üzere birçok hastalıkla da mücadele etmek zorunda kalıyorlar. Somaly Mom bu çocukları ve daha birçoklarını bulmaya ve genelev sahiplerinden kurtarmaya çalışıyor. Ustelik devlet de bu önemli gelir kapısından olmamak adına işi ağırdan alırken, polisinden yargıcına işleyen rüşvet sistemi genelev sahiplerinin hiçbir ceza almadan bu işi sürdürmelerine olanak sağlıyor. Eğer bu çocukların bir tanesini dahi kurtarmak isterseniz sadece ayda 30 dolara bu kar gütmeyen organizayona yardım edebilirsiniz. Param yok diyorsanız hiç olmazsa insanları bilgilendirelim çünkü bu seks trafiğinde Türkiye de çok önemli bir geçiş güzergarhı. Ayrıca eğer Tayland'ın seks turizmi olan Pattaya'ya giderseniz orada yaşlı başlı ne kadar çok Türk erkeğinin kollarına gencecik kızları takarak bu sömürüye ortak olduğunu görebilirsiniz. Önce bir insan, sonra bir kadın ve anne olarak bu erkeklerin bu seks zavallıklarından iğreniyorum. Ama maalesef iş iğrenmekle kalmıyor çünkü bir şekilde bu küçük kızlara yardım etmeliyiz. İnanın umut duyabilecekleri kimseleri yok. Bu yardımın dini, milleti olmaz sadece insan olmak yeterli.