Sayfalar

30 Ocak 2007 Salı

HALA AMAZON

Aynen dunden devam..Kesif nasil gecti derseniz,gecmedi.Ya da 50 metrelik bir yolu kesiften sayarsaniz , tamam . Tekneden indikten sonra yer bulmak , yerlesmek derken saat aksam 10 olmustu . Ve o saatten sonra buralar gozumuze hic hos gozukmedi . Isin dogrusu hep beraber biraz korktuk ve otelin yanindaki kafede biraz oturup yatmaya gittik .
Buralarda yolculuk yapmak epey zor is . Heryerden heryere devamli otobus - ya da tekne - bulmak imkansiz . Zamaninda gitmezseniz bir yerde bir hafta sikisip kalmak isten bile degil . Hele fiyatlar , tamame farkli . O yuzden ozellikle yakinlarda buralara gelecekler icin English-Photos linkine yolculuk ve hotel fiyatlarini ekledim . Hani bir fikir sahibi olabilsinler diye . Cunku ben yola cikmadan o kadar arastirma yapmama ragmen , buraya geldigim ilk hafta notlarimi cope attim , hem agirlik , hem de cogu yanlis cikti . Olsun yine de kafamda bir fikir vardi .
Belem'e gelir gelmez otele gittim . Dus falan derken yine hava karardi . Dediler ki cikmak cok tehlikeli . Ama ne yazik ki benim sigaram bitti . Hayatta geceyi geciremem . Ustumdeki degerli herseyi birakip , yanima 2 reais-1 dolar-alip disari ciktim . Hani Turk' birsey olmaz ya..En kabadayi yuruyusumu takinip sigarami alip dondum . Tamam bana birsey olmadi ama geldigimde Lloyd'un beni aramaya ciktigini soylediler . Ben cikarken odasindaydi . Benim sigara almaya gittigimi duyunca arkamdan firlamis , cok tehlikeli diye . Ben dondum , o yok . Tamam adam 2 metrelik kocaman bir zenci ama yine de geri dondugunde cok rahatladim . Benim yuzumden basina birsey gelseydi ekndimi affetmezdim dogrusu .
Sonucta hosteldeki birkac kisi hep beraber ertesi gunku tekneye binmeye karar verdik . Sabahtan gidip hamaklari alip , tekneye astik , gunu dolasarak gecirip aksamustu tekneye bindik . Bu arada bizim biletlerimiz alt guverte olmasina ragmen bizi ust guvertedeki VIP salonuna aldilar . Aradaki tek fark burasi kapali ve air conditioning var . Yoksa yine insanlar sardalya stili hamaklarda uyuyorlar . Santarem'de tekne degistirdik . Bu sefer daha buyuk ama ust guvertede acik havadayiz . Hic sorun degil cunku devamli ruzgar var ve sivrisinekler hic de abartildigi kadar cok degil . Ama bu teknede Brezilya pop muziginden nefret ettim . En ust guvertedeki bufedeki kiz devamli ayni sarkilari koyup dev hoparlorleri sonuna kadar acti . Alt guverteler cok sikisik oldugu icin oturacak baska yer de yok . 2 gece sonunda Manaus'ta tekneden inerken muzikten nefret ediyorum diye o kadar cok soyleniyordum ki artik millet gulmeye basladi . Yine de bir CD aldim , benim cektigim aciyi anlayasiniz diye .
Bir de sardalya derken saka degil . Benim yanimdaki hamakta uyuyan kizin 6 aylik bir bebegi vardi . Devamli hamakta ve yayiliyor haliyle . Onlari rahatsiz etmemek icin 2 gece yerde , kendi hamacigimin altinda , 1 dolarlik Bolivya battaniyemin ustune kivrilip uyudum . Hani o yorgunlukla insan uyuyup kaliyor ama acisi bu sabah cikti . Hani fena tutulmusum .
Manaus kocaman bir sehir . Nufus 1 milyonun ustunde , hele merkez cok kalabalik . Dun geldigimizde ayni tekneden 7 kisiydik . Uygun bir yer bulmak icin dort bir yana dagildik . Her yer otel dolu ama bazilari pek sakat . Fiyat sordugunuzda - sadece erkekler- bir saatmi , bir gecemi diye soruyorlar . En sonunda basimizi sokacak bir yer bulduk da bana teknenin yerini aratacak yatagima kavustum .
Grubumuz cok eglenceli . Iki kisilik bisikletle dunya turu yapan Ispanyol bir cift , bir Brezilyali cift , bir adet Israilli , bir adet Italyan ve ben . Haliyle muhabbetler Ingilizce-Ispanyolca-Portekizce hatta araya karisan Italyancayla geciyor . Aralarinda 2 dili tam olarak konusan bir tek ben olunca , ben de arada Portekizceyle karistirinca bazen ortalik epey karisiyor . Ama cok cok eglenceli insanlar .
Bu arada Amazon suyuyla yikandim mi? Tabii ki...Teknede baska sans yok ve butun Brezilyalilar yikandi . Ama eminim aralarinda mikrop kapan tek benim . Allahtan saglik genelde uluslararasi bir dil de antibiyotik alabildim . Butce?Simdiden Ekvator'da is aramaya baslamam lazim .
Ama iyi haber de su , en sonunda bugun sari humma asimi olabildim . Peru ve Bolivya'da bulundugum icin beni asisiz Brezilya'ya sokmamalari gerekirmis ama daha once yazdigim gibi , gumruk polisi Turk pasaportunu gorunce asiyi falan unuttu . Burada asiyi bedava yapiyorlar . Bugun gittigimde teyzeler sordu : "Sizde sari humma yok mu?" Azicik yalan soylemek zorunda kaldim , yok dedim . Diyemedim ki hastalik yok ama asisi var . Sadece ben biraz tembellik ettim.Neyse artik asim da tamam , buyursun sivriler .
Buraya gelecek olanlara , cok cok onemli . Hic sitma haplarina guvenmeyin . Butun sitma turlerinin sadece %20 sine karsi hap var . Ve tanidigim herkes almaya baslamalarinin 3.gununde rahatsizlandi . Cogunluk benim gibi , hap almaktansa korunmayi tercih ediyor .
Bu cok uzun oldu.Neyse daha birkac gun buradayim , internet de ucuz olmasa da erisilebilir duzeyde .
Sevgiler,sevgiler

1 yorum:

Aras Ortaç dedi ki...

Çok merak etmiştik ...