Sayfalar

22 Nisan 2007 Pazar

KAPADOKYA

Hani bir laf vardır ya ''Ömür biter yol bitmez'' diye , işte o benim için söylenmiş herhalde . Birkaç gün önce başka bir tura başladım . Üstelik bu sefer bakanlık misafiri tur operatörleriymiş . İzmir'e uçup grubu oradan aldım ,başladık tura.Efes , Meryemana , Pamukkale , Konya derken dün akşam Kapadokya'ya geldik . Çok hoş insanlar . Grupta tam yedi tane papazım var . Dini grup olunca böyle oluyor işte . Bir de devamlı ayin yapacak yer bulmak gerekiyor . Şansıma o konuda şimdiye kadar zorluk çekmedik . Meryemana'da , Konya'da bir kilisede , Kapadokya'da da gözden uzak bir vadide tarihi bir kilisede yaptılar ayinleri . Ben sadece ilkine katıldım , zaten orada benim için de ayrıca dua ettiler , çok hoşuma gitti doğrusu .
Ama bu arada çok büyük bir sorunun da eşiğinden döndük . Önemli grup olduğu için acenta heryerde beş yıldız otel kullanıyor . Kapadokya'da da adını daha önce duymadığım bir otele rezervasyon yapılmış . Şeytan dürttü ya , Pamukkale'den çıkarken sabahın köründe oteli aradım . Otomatik cevap servisinde ''Türkiye'nin ilk içki servisi yapılmayan oteliyiz'' lafını duyunca öyle bir zıpladım ki yerimden , başımı neredeyse arabanın tavanına vuruyordum . Şimdi beni tanıyanlar diyecek , alkolsüz otele bile dayanamıyor bu kız , vah vah...Ama sorun alkol değil ki . Tamam , ispanyol grubunu öyle bir yerde yatırmak abes ama mesele başka . Hepimiz bu yeni kuşak içkisiz aile otellerinin ne menem bir şey olduğunu biliriz . Bir de kalkacaksın , papaz grubunu öyle bir yerde yatıracaksın . Olacak şey değil diye düşünüp acentayı aradım . Aynen tahmin ettiğim gibi onların da bundan haberi yokmuş . Epey bir uğraştıktan sonra burada çok sevdiğim bir otelde yer bulmayı becerdik . Malum 23 Nisan , her yer dolu . Sonuç tatlıya bağlandı ama o bir kaç saat boyunca ne çektiğimi bir ben bilirim . Şimdi herşey yolunda . Grubumun olanlardan haberi yok , keyifli keyifli tura devam ediyoruz .
Bu arada azıcık da şikayet edeyim . Nedir bizim bu Türk turist milletinin hali ?Efes'te efendi efendi rehber milleti olarak gruplarımızı almış , tur yapıyoruz ki bir Türk öğrenci grubu geldi . Bir anda ortalık birbirine girdi . Hepsi ayrı bir yerden yürüyor . Ufak falan da değiller , en az üniversite ama bağrış çağrış bini bir para . Gruplarda bir sürü yaşlı var , bir anda öğrencilerin içinde kaldık ki tura devam mümkün değil . Dayanamadım , sizin öğretmeniniz nerde dedim . Genç bir kız beni tersledi , sana ne , ne karışıyorsun diye . Öğrencilerine biraz sahip olmasını söyleyince de çileden çıktı . Eh , bağrıştık haliyle . Ama diğer rehberler de tepki gösterince hızlı bir şekilde uzaklaştı da rahatladık .
Biz rehberlerin en büyük korkularından biri turda türk gruplarla karşılaşmaktır . Bugün de korktuğumuz şey başımıza geldi . Bölge tamamen dolu , zar zor tur yapmaya çalışırken heryerde bir zorlukla karşılaştık . Kiliselerde sesimizi duyuracağız diye canımız çıktı , malum bizimkiler kendilerinden başkasını takmazlar .
Talebim şu : İlkokuldan başlayarak öğrencilere gezi kültürü ve ahlakı dersi konsun . Belki birşeyler azıcık da olsa düzelir . Ben göremesem de gelecek jenerasyon rehberler rahat eder .
Şimdilik bu kadar . Yarın sabah uçakla İstanbul'a geçip , tura devam edeceğiz .
Uçmaktan korktuğumu daha önce söylemişmiydim ?

3 yorum:

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Arzu Hanım,
Her şey çok iyi de, bu uçak korkusu... Nasıl yani? Teee dünyanın öte uçlarına nasıl gidip döndünüz? Hem, biz okuduk; deniz, sörf filan deyip neler yaptığınızı!
Sevgiler.

New York Muhtari dedi ki...

Arzu senin rehber oldugunu kisa bir sure onceki donus yazilarindan ogrendim. Ben TR'da iken cok uzun yillar Turizm acenteligi yapmistim ve dini turlar da asil ilgi alanimizdi. yazini okuyunca turlarda yasadigimiz sorunlari bir anda hatirladim, bazen dedigin gibi musteriler otellerinde rahat rahat uyurken, yapilan onlarca gorusme, yalvarmadan sonra yapilan aranjmanlari musteriye hissettirmemek icin bir takla atmadigimiz kalirdi.

hey gidi gunler...

enne dedi ki...

Arzu Hanım,

Annem de 26 Mayıs civarında Kapadokya gezisine katılmak istiyor, bir ya da 2 arkadaşı ile. Acaba sizin çalıştığınız tur şirketini bildirir misiniz? (Ya da sizin o tarihte turunuz yoksa önerebileceğiz bir turizm şirketi var mı?)

Çok teşekkür ederim. Bana mail de atabilirsiniz, ennecik@gmail.com